Anakart Nedir? Anakart Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Anakart Nedir? Anakart Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Anakart Nedir? Anakart Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Wiki3 hafta önce

Her bilgisayarın anakarta sahip olduğunu söyleme yanlış olmayacaktır. Anakart makinenin kasasındaki en büyük baskılı devre kartıdır. CPU, RAM  ve bilgisayarın diğer donanımları arasındaki iletişimi kolaylaştırır. Anakart bilgisayar kasasının içinde bulunabilir ve bilgisayarların çoğu öğesi arasındaki bağlantıyı sağlar. Bilgisayarınızı açtığınız anda güç kaynağı, bilgisayar tarafından kullanılmak üzere gücü anakarta aktarmaktadır.

Anakartın İşlevleri Nelerdir?

  1.  Veri Akışını Yönetmek: Anakartın BIOS bileşeni, talimatları işleyebilmek için klavye ve fare gibi aygıtlarla etkileşime girmesini sağlar. Ayrıca USB bağlantı noktalarını kullanarak veri akışını yönetir.
  2. Kaynakları Muhafaza Etmek: Bilgisayar bileşenlerini birbirine bağlayarak tüketicilere tasarruf etme imkanı verir. Ayrı parçaları manuel olarak monte etme derdinden tüketiciyi kurtarır.
  3. Güç Dağıtımını Optimize Etmek: Her bir elemanın gerekli ve yeterli gücü almasını sağlayan önceden tanımlanmış bağlantılara sahiptir. Bu da güç dağılımını kolaylaştırmaktadır.
  4. Performansı Güçlendirmek: Bilgisayarın yeteneklerini dönüştürme işlevi anakart sayesinde gerçekleşir. Ayrıca kullanıcıların yazıcı gibi çevresel aygıtları bağlamasına olanak tanıyarak bilgisayarların belge yazdırma gibi ek görevleri yerine getirmesini sağlar.
  5. Güvenilirliği Artırır: Kalitesi iyi sayılabilecek bir anakart, bileşenlerinin üzerinde çalışabilmesi için sağlam bir temel yaratır.

Anakart Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • İşlemciyle eşleşen bir anakart satın alın: Anakartınızın CPU'nuz ile eşleşebilmesi elzemdir. Core 9 ya da Ryzen 9 gibi üst düzey sayılabilecek bir CPU'ya sahipseniz buna uygun bir anakart seçmelisiniz. Daha zayıf bir CPU'ya sahipseniz daha ekonomik bir anakart seçebilirsiniz.
  • Bağlantı ve kablosuz teknoloji özelliğine sahip olması: Her anakartın Wi-Fi ve Bluetooth özelliğine sahip olmadığını söylemek mümkündür. Siz bu özelliklere önem veriyorsanız buna uygun bir anakart seçimi yapmalısınız. PCle kartı veya USB alıcısıyla bu durumu düzeltseniz bile karttaki slotu doldurmuş olursunuz. Arka bağlantı noktaları da önemli bir konudur. Daha yüksek kaliteye sahip kartlar daha fazla bağlantı noktası sunacaktır. Daha düşük kaliteye sahip anakartlar USB 2.0 gibi daha eski teknolojiler sunar. Dahili bağlantılara da dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu bağlantılara dışarıdan ulaşılamaz.
  • RAM ve PCIe standartı: Ram söz konusu olduğunda anakartın sınırlı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Mesela Gigabyte Z790 Aourus Elite AX dört adede kadar DDR5-7600 modülünü destekliyor. Asrock Z790 Taichi de dört çubuk kabul ediyor. PCle standartı da oldukça önemli görünmektedir.
  • Biçim faktörüne dikkat etmelisiniz: Ses ve ağ kartları gibi birçok faktör yerleşik olsa da yuva sayısı oldukça önemlidir. Form faktörü burada belirleyici kriter olarak kullanılır sıralaması şu şekilde yapılabilir; mini-ITX, microATX, ATX, E-ATX. Mini-ITX anakartlar yalnızca bir PCIe yuvası ve iki RAM yuvası sunar. microATX ve ATX ise dört RAM yuvası ve daha fazla PCIe bileşeni için alan sunar. E-ATX kartlara sekiz adede kadar RAM çubuğu takabilirsiniz.
  • İlave özellikler: Çoğu ekstra özellik estetikle ölçülebilir .Yapılandırılabilir RGB LED'lerden bahsetmek mümkündür. Bazı modeller soğutma açısından daha fazla özellikle birlikte karşımıza çıkarlar. Örneğin Asrock'un Aqua serisi bir monoblok ile birlikte geliyor. Bu sayede hem CPU hem de voltaj dönüştürücüler su ile soğutulabiliyor.
  • Anakartın markasına dikkat etmelisiniz: Kullanıcılardan olumlu geri dönüşler alan anakart markalarını seçmek sizin için daha sağlam bir yol olacaktır.
  • Ekosistemde uyumluluk bulmak: Genelde markalar ürünlerinin etrafında bir ekosistem oluştururlar. Ve markanın diğer ürünleri anakartla birlikte daha uyumlu çalışır.
  • Ekran Çıkışları: Ayrı bir grafik kartı kullanmayan sistemlerde, HDMI, DisplayPort, DVI veya VGA gibi yerleşik ekran çıkışlarını kontrol ederek ekranınızla uyumluluğu garantilemeniz oldukça mantıklı görünmektedir.
Paylaşın
Feyza Tanrıverdi
Hukuk eğitimi alan ve teknolojiye olan ilgisiyle yazılarını zenginleştiren bir içerik üreticisi.
Yorum Yapın
Yorumlar
Henüz hiç yorum yapılmamış.

İlgili İçerikler

Popüler Kullanıcılar