PSU seçilirken dikkat edilmesi önemli olan noktalardan biri güç artışlarını ve gelecekteki yükseltmeleri kaldırabileceğinden emin olmanız gerekmesidir. İşte alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken her şey.
PSU Seçimi Neden Önemlidir?
PSU seçilirken genelde pek dikkat edilmez. Bu durum ise sisteminizi felakete sürükleyebilir. Soğutucular bazen RGB ışıklarla birlikte gelir. Dolayısıyla bu parçalara dikkat etmek daha kolay gibi görünmektedir. Güç kaynağı masaüstünüzün tamamına güç sağlar ve yanlış modeli seçmek bağlı olduğu her parçayı etkileyebilir. Bileşenlerinize ihtiyaç duydukları kadar güç verilmezse veya aldıkları güç dengesizse, pek çok şey ters gidebilir. Voltaj dalgalanmaları ve güç dalgalanmaları bileşenlerin hasar görmesine neden olabilir. Bu durumda da PC'niz açılmayabilir.
- Watt: Güç kaynağının en önemli bileşenidir. PSU'nuzun toplam güç çıkışını belirler.
- Verimlilik Değerleri: PSU'lar verimlilik derecelendirmeleriyle gelirler. Verim ne kadar azsa ısı o kadar fazladır. Aldığı gücün büyük bir kısmını bilgisayarınıza enerji vermek için dağıtır geri kalan kısım ise ısı olarak ortaya çıkar. Bulabileceğiniz en yaygın verimlilik dereceleri aşağıdakileri içerir:80 Artı,80 Plus Bronz,80 Plus Gümüş,80 Plus Altın,80 Plus Platinum,80 Plus Titanyum
- Form Faktörü: Çoğu PSU, masaüstü bilgisayarların çoğuna uyması gereken ATX form faktöründe gelir. Mid-tower ve full-tower kasalar çoğu zaman bu üniteleri barındırabilir, ancak yine de emin olmak için her zaman iki ve üç kez kontrol edin.
- Bağlayıcılar: Bir PSU satın aldığınızda, bilgisayarınızın içindeki çeşitli bileşenlere bağlamak için ihtiyacınız olan hemen hemen tüm kablolarla birlikte gelmelidir.
- Ses Sorunu: PSU'nun kendisi sessizdir, ancak genellikle yüksek hızda çalışırken biraz gürültü çıkarabilen ekstra bir fanla birlikte gelir. Her ne kadar bunun olmadığı bir seçenek mevcut olsa da genellikle gürültü yapmaktadır.
Yapınızdaki bileşenlere bağlı olarak 450W'lık bir PSU ile idare edebilirsiniz ya da üst düzey yapılara ait olan 1.200W'lık devlerden birine ihtiyacınız olabilir. PC güç kullanımını ölçmek, halihazırda bir PC'niz olup olmadığına ve sadece güç kaynağını değiştirmek isteyip istemediğinize veya tamamen yeni bir PC kurup kurmadığınıza ve buna uygun bir PSU seçmeniz gerekip gerekmediğine bağlı olarak değişir. Tek yapmanız gereken bilgisayarınızdaki tüm bileşenlerin en yüksek gücünü toplamak ve ardından olası yükseltmeler ve güç dalgalanmaları için biraz hata payı bırakmaktır.