Bilgisayarın en önemli parçasının CPU yani işlemci olduğunu söylemek yanıltıcı olmayacaktır. CPU'lar dijital hesaplamayı gerçekleştiren önemli parçalar olarak nitelendirilebilir. Temel olarak işlemci denildiğinde akla gelenler şunlardır: Saat hızı, çekirdek sayısı, çoklu iş parçacığı ve son olarak ön bellek. Bunların bazıları şu şekilde incelenebilir:
- Saat Hızı: Gigahertz cinsinden ölçülebilir. Değeri ne kadar yüksekse işlemci saniyede o kadar komut çalıştırabilir. Bilgisayarlarda temel olarak bir saat frekansının yanında güvenli sıcaklık ve güç sınırları içinde faaliyet gösterebilecekleri bir boost frekansı vardır. Günümüzde çoğu işlemcinin hızı 1.5 GHz ile 5 GHz arasındadır.
- Çekirdek Sayısı: Bir işlemcinin kaç ayrı işlem birimi içerdiğini gösterir. Bu sayı aynı anda kaç görev yürütebileceğini gözler önüne serer.
- Ön bellek: İşlemciye yerleştirilmiş çok hızlı bir RAM türü olarak adlandırılabilir. Dolayısıyla bir işlemcinin ön belleği ne kadar fazlaysa o kadar iyi performans gösterecektir.
İşlemci Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Çekirdek Sayısı: Bir çekirdek esasen işlemci içindeki diğer bir CPU olarak tanımlanabilir. Çok çekirdekli bir işlemci seçerseniz çoklu görevler sırasında daha rahat olursunuz.
- Termal Tasarım Gücü (TDP): CPU'nun yoğun kullanım sırasında ürettiği maksimum ısı miktarıdır. CPU'nun ne kadar soğutma gerektireceğini size önceden bildirebilir.
- Entegre Grafikler: Bazı CPU'lar temel görevler için ayrı bir grafik kartına ihtiyaç duymayan entegre grafiklerle gelir. Ancak yoğun bir çalışma söz konusu ise bu durumda özel grafik kartları seçmelisiniz.
İşlemciyi Ne İçin Kullanacağınız Önemli
Oyun için veya iş için kullanmak arasında oldukça büyük farklar var. İşte bu durumlarda nasıl seçeceğiniz hakkında bir rehber:
- Oyuncular için: Yüksek saat hızları ve daha büyük ön bellek boyutlarına sahip CPU'ları seçmeniz sizler için mantıklı olacaktır. Bir Intel Core i7 veya AMD Ryzen 7 çipi genellikle oyun oynamak için fazlasıyla yeterlidir.
- İçerik oluşturma ve profesyonel kullanım için: Bu durumda video düzenlemelerinden ve veri hesaplamalarından bahsedilebilir. Dolayısıyla çekirdek sayısı fazla olan bir model sizler için kullanışlı olacaktır. Bu tür bir çalışma için Intel Core i9/AMD Ryzen 9 işlemci tercih etmelisiniz.
- Genel kullanım için: Tarama veya ofis kullanımı için saat hızı ve çekirdek sayısı arasında denge bulunan bir CPU seçebilirsiniz. Bu tür bir işlem için Intel Core i5/Intel Core 5/AMD Ryzen 5'ten fazlasına ihtiyacınız olmayacaktır ve herhangi bir oyun veya içerik oluşturma işi yapmak istemeyen sıradan kullanıcılar için Intel Core i3/Intel Core 3/AMD Ryzen 3 yeterli olacaktır. Anakartla uyumluluk ise oldukça önemlidir. Seçtiğiniz işlemci anakarttaki soketle uyumlu olmak zorunda. Aynı zamanda anakart çip seti işlemcinin çeşitli özelliklerini destekliyor olmalı. Unutmayın ki ihtiyacınızdan biraz daha fazla içeriğe sahip bir CPU seçmek sisteminizi daha uzun süre kullanılabilir kılacaktır.