Ram Nedir? Ram Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ram Nedir? Ram Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ram Nedir? Ram Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Wiki3 hafta önce

RAM'in açılımı "rastgele erişimli bellek" olarak çevrilebilir. Bilgisayar çalışırken kullanıcı verilerinin ve yazılım uygulamalarının burada geçici olarak depolandığı söylenebilir. Günümüzde bulunan tüm RAM teknolojileri geçidir. Bu şu anlama gelir: Bilgisayarınızın gücünü kestiğinizde RAM'de bulunan her şey yok olur.

Bir bilgisayarın RAM'i ne kadar fazlaysa o kadar hızlı çalışabilecektir. RAM'i az olan bilgisayarlar sürekli olarak SSD'lere ya da sabit sürücülere veri taşımak durumundadır. Bu durum da bu bilgisayarların yvaşlığını açıklamaktadır. RAM megabayt (mb) ya da gigabayt (gb) olarak ölçülür. Windows veya Linux bilgisayarlar için önerilen minimum RAM seviyesi ise 4 GB olarak karşımıza çıkar. 8 GB ise oldukça yaygın görünmektedir.

RAM çipinde bulunan bellek hücreleri statik ya da dinamik olarak nitelendirilebilir. Statik RAM'de (SRAM) her bellek hücresi sabit güç sağlandığı süre boyunca verileri koruyan dört veya daha fazla transistörden oluşmaktadır. Ancak dinamik RAM'de (DRAM) her bellek hücresi tek bir transistörden ve periyodik güç yenilemesine ihtiyaç duyan bir kondansatörden oluşur. En düşük maliyetle en tüksek kapasiteye sahip olduğu için çoğu bilgisayar DRAM kullanmaktadır.

Günümüzde ise masaüstü bilgisayarlar SDRAM ile donatılmıştır. SDRAM, senkron dinamik RAM anlamına gelen DRAM'in geliştirilmiş hali olarak tanımlanabilir. Bu şu anlama gelmektedir: SDRAM bilgisayarın saat döngüsüyle uyumlu olarak çalışarak işlemcinin bekleme süresinin azaltılmaktadır. Bu durum da performansı gözle görülür bir şekilde artırmaktadır.

Bu ise endişe verici bir durum ortaya çıkarabilir. Soğuk çizme saldırısı adı verilen bu fenomen şu şekilde işler:  SDRAM modülleri bilgisayar kapandıktan sonra derhal içeriklerini yitirmezler. Bu süreç normal çalışma belleğinde saklanan tüm verilerin kurtarılabilmesi için oda sıcaklığında birkaç saniye sürer. Ancak düşük sıcaklıklarda bu süre dakikalara kadar uzayabilir. Bilgisayara fiziksel erişimi olan bir kişinin hedef makineyi sıfırlayarak bir bilgisayarın rastgele erişimli belleğinin (RAM) bellek dökümünü aldığı bu saldırı ise bir güvenlik sorunu ortaya çıkarabilir.

RAM hızı farklı şekillerde ifade edilebilir. Saniyede megabayt (MT/s) olarak belirtilen bir veri hızı ve saniyede megabayt (MB/s) olarak listelenen ilişkili bir maksimum aktarım hızı bunlardandır.

RAM Seçerken Dikkat Etmemiz Gerekenler: Bir Liste

  • Hız: RAM'in hızlı olarak sınıflandırılabilmesi için iki faktör bulunmaktadır. Bunlar frekans ve zamanlamadır. Frekans için RAM ürünlerine bakmamız yeterlidir. Zira DDR4-3200 veya DDR4-2666 olarak karşımıza çıkabilirler. Bu sayılar RAM'in frekansıdır. Frekansın yüksek olması iyi sayılabilecekken dikkat edilmesi gereken durum ise CPU veya anakartın bu frekansı destekleyip desteklemediğidir. Yüksek frekanslı RAM'lerin fiyatı ise sürekli artmaktadır.
  • Hata Kontrolü ve Düzeltme (ECC): ECC, verilerin doğru olup olmadığını kontrol eden bir RAM özelliği olarak tanımlanabilir. Ağır hesaplamalı bilimsel olarak nitelendirilebilecek bir sistemle çalışmıyorsanız ECC'yi düşürmeniz mantıklı olarak görünmektedir.
  • Voltaj: Modern bilgisayarlarda genel olarak voltaj hakkında endişelenmeye gerek yoktur. RAM'in çalışması için gerekli olan güç miktarını ölçmeye yarar.
  • Isı Dağıtıcı: RAM'in soğutmaya ihtiyacı olduğu bilinen bir gerçektir. Yüksek RAM içeriğine sahip olan bilgisayarlarda RAM çubuğunda soğutmaya yardımcı olmak için bir ısı dağıtıcı bulunur. Dolayısıyla bu özelliğe dikkat edilmesi gerekmektedir. Ancak çoğu zaman kasa soğutması da yeterli olmaktadır.
  • Estetik: Birçok RAM kiti, bilhassa oyunculara yönelik olanlar, şık görünümlü ısı dağıtıcıları ve hatta çok renkli LED'ler içerme eğilimindeler. Siz de bunlar arasından bir seçim yapabilirsiniz.
  • Uzunluk: Birçok bilgisayar için bu konuda endişe etmenize gerek bulunmamaktadır. Ancak küçük boyutlu bir bilgisayar ile çalışıyorsanız bu konuda dikkatli olmanız gerekebilir.

Paylaşın

Feyza Tanrıverdi

Hukuk eğitimi alan ve teknolojiye olan ilgisiyle yazılarını zenginleştiren bir içerik üreticisi.
Yorum Yapın
Yorumlar
Henüz hiç yorum yapılmamış.

İlgili İçerikler

Popüler Kullanıcılar