SSD ve HDD Arasındaki Farklar: Hangisini Seçmelisiniz?

SSD ve HDD Arasındaki Farklar: Hangisini Seçmelisiniz?
SSD ve HDD Arasındaki Farklar: Hangisini Seçmelisiniz?
Wiki3 hafta önce

HDD teknolojisinin eski olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Günümüzde modern HDD'lerde hala 2,5 inç ve 3,5 inç boyutundaki sürücüler kullanılmakta. Kapasite açısından ise ilk zamanlarda çıktığı zamanlardaki megabayttan terabayta kadar artış göstermiştir. Ancak yukarıda bahsedilen 2,5 ve 3,5 inç boyutlarını korudukları görülmektedir. Katı hal sürücüleri yani SSD'lerin tarihinin ise HDD'yle kıyaslandığında çok daha yeni olduğu görülür. İlk SSD'ler kapasite olarak günümüzdekilerle kıyaslandığında oldukça küçüktü. SSD kapasitelerinin artmasıyla 2,5 inç form faktörü olarak görünmeye başladı. Zaman geçtikçe daha karmaşık SSD formlarıyla karşılaşmaya başladığımızı söylemek mümkün.

SSD mi HDD mi: Hangisini Seçmeliyim?

HDD ve SSD'ler temelde aynı işlevleri yerine getirirler. Bu işlevler arasında da uygulamalarınızı depo etmek ve kişisel bilgilerinizi saklamak gibi önemli konular bulunuyor. Peki ya farkları nelerdir?

  • Hız açısından: Hız konusunda katı hal sürücülerinin (SSD) daha önde olduğunu söylemek gerekir. SSD'ye sahip bir bilgisayar çok daha hızlı açılmaktadır. HDD'lerin ise bu alanda geride kaldığından bahsetmeliyiz. SSD'ye sahip bir sistem uygulamaları da daha hızlı çalıştıracaktır. Dosya transferinde de daha hızlı olduğundan bahsetmek gerekir. SSD'lerde ayrıca veriler diskin herhangi bir yerine yazılabildiği için çok daha hızlıdırlar.
  • Dayanıklılık açısından: SSD'ler hareketli parçalara sahip değildir. Dolayısıyla bilgisayarınız düşse bile verilerinizin korunma ihtimali yüksektir. Dayanıklılık sizin için bir kriterse SSD seçmelisiniz.
  • Form faktörü açısından: HDD'ler döner plaklar kullanmaktadırlar. Dolayısıyla belirli bir boyuttan daha küçük üretilmeleri imkansızdır. Standart boyutları 2,5 inç ve 3,5 inçtir. SSD'ler ise döner plaklar kullanmazlar. Dolayısıyla çok daha küçük boyutlarda üretilebilirler. Günümüzde SSD'ler anakarta doğrudan takılabilen M.2 SSD'lerle gelirler. Ancak ultra ince olarak adlandırılabilen bilgisayarlarda genelde anakarta lehimlenmiş şekilde gelmektedirler. Dolayısıyla yükseltme yapma inkanı da ortadan kalkmaktadır.
  • Gürültü açısından: En sessiz sabit disk bile döner plaklar kullandığı için ses çıkarır. SSD'ler ise tamamen hareketsiz oldukları için sessizdirler.
  • Güç tüketimi açısından: SSD'ler HDD'ler gibi plakalara sahip olmadığından fazla güç harcamazlar. Dolayısıyla daha verimli olduklarından bahsedilebilir. Hatta dizüstü bilgisayarlarda bu durum, batarya ömrünü saatlerce uzatabilir.
  • Güvenlik açısından: SSD ve HDD neredeyse aynı hata oranlarına sahiptir.

HDD'ler Hangi Durumda Seçilmelidir?

Eğer ki bir oyun severseniz HDD sayesinde oldukça fazla alana sahip olabilirsiniz. Bir veya iki sabit diskle küçük bir SSD önyükleme sürücüsü kullanarak depolama alanınızı oldukça artırabilirsiniz. Ayrıca büyük veri yedeklemeleri yapacaksanız da HDD'ler sizin için mantıklı bir seçenek olabilir. SSD'lere göre ise çok daha ucuz bir konumdadırlar. Ayrıca SSD'lerin depolama alanı konusunda HDD'lerden çok daha geride olduğu söylenebilir.

SSD'ler Hangi Durumda Seçilmelidir?

Dizüstü bilgisayarlarda ve hızın önemli olduğu noktalarda SSD'ler mantıklı seçeneklerdir. Ayrıca SSD'ler daha hızlı, daha küçük ve çok daha verimlidir. Ancak depolama açısından HDD seçmek sizler için mantıklı görünmektedir.

Paylaşın
Feyza Tanrıverdi
Hukuk eğitimi alan ve teknolojiye olan ilgisiyle yazılarını zenginleştiren bir içerik üreticisi.
Yorum Yapın
Yorumlar
Henüz hiç yorum yapılmamış.

İlgili İçerikler

Popüler Kullanıcılar